Monday, December 31, 2007

A Guy's Dilemma - Infatuation, Relationship, Girls and Beyond


The following conversation took place during a rendezvous mission between two rogue agents.

47: "I think it'd be nice if we have some companionship, someone to share our thoughts and stories with"

H: "True...but then again, a girl who's around our age is most probably looking for a relationship with marriage in her mind"

47: "Yeah, most probably"

H: "But with a girl who's younger, it would probably be difficult to have a real connection"

47: "Haih, true also"

Sunday, December 30, 2007

Hello Friends

My dear friends,

I do realize that some of you do know my real identity. This is apparent from the comments or emails I receive from you.

I welcome you to my blog! Do come again, and do speak out. But please, if you wish to speak out, let us concentrate on the topic at hand.

Please, do know that I too enjoy making silly jokes at times. But I'd appreciate it if we can keep our little jokes outside of this blog. Let this place be solely a venue for us to interact in a more calm, serene and intellectual manner.

No hard feelings eh.

Friday, December 28, 2007

Perbandingan II

Bagi aku, kuat agama dan baik itu tidak sinonim langsung. Walaupun selalunya tanggapan orang umum adalah sebaliknya.

Kuat agama tidak menjamin yang seseorang itu baik (baik hati, baik pemikiran, baik kelakuan dll) dan begitu juga tidak kuat agama tidak bermakna seseorang itu kurang baik atau jahat.

Tapi tidak pula aku nafikan yang agama itu tujuan utamanya adalah untuk menerap nilai-nilai baik ke dalam manusia. Tapi sedikit malang aku rasa kerana agama itu memandang dunia ini dengan kaca mata absolut (religion deals in absolutes) - Itu baik, ini jahat, itu dosa, ini pahala, itu syurga, ini neraka. Macam digital 0101010101

Lebih malang lagi apabila agama itu mengajar bahawa hanya pengamalnya sahaja yang 'absolutely' betul dan orang lain semua 'absolutely' salah.

Sebab itu aku tersenyum apabila membaca petikan kata-kata Kahlil Gibran:

- Say not, 'I have found the truth,' but rather, 'I have found a truth' -

Besar impaknya kata kata si Kahlil Gibran itu.

Kerana apabila sekumpulan orang yakin sepenuhnya dengan 'I have found THE truth' sehingga ke tahap di mana mereka berani pula mengatakan 'persetankan orang lain kerana mereka salah!' maka dari pandangan aku, komuniti dimana orang-orang ini berada akan terancam.

Aku tahu orang-orang begini wujud di kalangan kita. Cuma jangan sampai orang-orang begini yang menentukan halatuju negara dan masyarakat kita. Kalau tidak, mungkin perkara bodoh seperti yang berlaku di Pakistan hari ini akan berlaku juga di sini.

Percaya atau tidak, apabila aku terbaca surat khabar hari ini yang Benazir Bhutto mati ditembak dan beberapa puluh lagi mati akibat pengebom berani mati, aku tidak terkejut.

Memang sudah aku jangka hal itu akan berlaku.


Perbandingan

Plato memang bijak!


Apabila sesuatu perkara yang hendak di teliti adalah terlalu halus dan kompleks, maka kita cari perkara yang sama (equivalent) tapi lebih besar kadar dan proporsi-nya.

Seterusnya pada perkara yang besar itu kita dapat perhatikan apa-apa hal kita mahu teliti dan kaji lalu dibandingkan dengan perkara halus kompleks yang kita mahu kaji awal-awal tadi.

Sudah pasti kesimpulan yang kita buat kemudian adalah hampir tepat kalau tak 'exactly' tepat.

Bagi Plato, dalam mencari erti keadilan, kezaliman (justice, injustice), kebaikan dan kejahatan dalam seorang manusia, dia telah mengusulkan idea mencari erti-erti yang sama dalam sebuah negara/kota dahulu.

Sebuah negara adalah besar, sudah pasti lebih besar dari manusia. Tapi kedua-duanya hampir serupa;

-Raja yang mentadbir negara adalah umpama otak/minda yang mentadbir badan.

-Sistem pertahanan negara adalah umpama sistem ketahanan badan,
memastikan badan sihat.

-etc etc 'you get the idea'

Dan di sini aku ingin bertanya, bolehkah perbandingan yang sama digunakan, tapi secara songsang. ie: memerhati tindak tanduk dan pemikiran individu atau sekumpulan kecil individu, bagi menentukan, meramal atau menjelaskan apa yang berlaku dalam sesebuah negara, negeri, kota, atau komuniti.

Aku rasa boleh.


To be continued.

Republic by Plato: Book II

--------------------------------------------------------------------------------

"Glaucon and the rest entreated me by all means not to let the question drop, but to proceed in the investigation. They wanted to arrive at the truth, first, about the nature of justice and injustice, and secondly, about their relative advantages.

I told them, what I --really thought, that the enquiry would be of a serious nature, and would require very good eyes. Seeing then, I said, that we are no great wits, I think that we had better adopt a method which I may illustrate thus;

suppose that a short-sighted person had been asked by some one to read small letters from a distance; and it occurred to some one else that they might be found in another place which was larger and in which the letters were larger

--if they were the same and he could read the larger letters first, and then proceed to the lesser

--this would have been thought a rare piece of good fortune"

---------------------------------------------------------------------------------------

"Very true, said Adeimantus; but how does the illustration apply to
our enquiry?

I will tell you, I replied; justice, which is the subject of our enquiry, is, as you know, sometimes spoken of as the virtue of an individual, and sometimes as the virtue of a State.

True, he replied.

And is not a State larger than an individual?

It is.

Then in the larger the quantity of justice is likely to be larger and more easily discernible.


I propose therefore that we enquire into the nature of justice and injustice, first as they appear in the State, and secondly in the individual, proceeding from the greater to the lesser and comparing them"

------------------------------------------------------------------------------------


Bullock Cart


Have not written anything in English for quite a while, so I guess it's only right that this entry is in English.

A couple of my friends are thinking of buying cars and asked me for my opinion.

So I gave them this idea.

Buy two calves and a bullock cart (or build/make one). Why?

1) No down payment is necessary - you can save money here.
2) No monthly installments - more money saved.
3) No extra expenditure for petrol - just buy hay, or let the calves graze freely - even more money saved here given the fact that the price of petrol is only ever increasing.

Keep commuting to work using the bullock cart for a few years. Once the calves have turned into cows/bulls. Sell them or better still, wait till it's Raya Korban.

So instead of losing money, you're gaining money. By now, all the money saved since the beginning of the bullock cart deal + the money you get from selling the cows/bulls may be used to buy a car or anything else that your heart desires.

Whaddaya think? Berani cuba?

Thursday, December 27, 2007

Perihal Ronin

Pernah dengar perkataan 'Ronin'? Tahu maksud perkataan ini'?

Mungkin ada yang sudah 'familiar' dengan terma ini, kepada yang tidak tahu, biar aku jelaskan yang 'Ronin' ini bukanlah jenama makanan ringan kanak-kanak yang dutanya Mat Sentul, seperti Ding Dang, Tora, atau Nini.

Kepada yang 'familiar', kemungkinan besar imej yang muncul dalam kepala anda adalah poster filem lakonan Robert DeNiro dan Jean Reno. Filem aksi yang bagus, dan dalamnya juga ada penerangan tentang apa itu 'Ronin'.

'Ronin' adalah perkataan Jepun, maksudnya adalah 'masterless samurai' atau 'samurai tak bertuan' kata orang Melayu.

Samurai berperanan dan menjadi paling penting apabila dia bertuan, apabila ada arahan dikeluarkan tuannya, pada ketika itulah seorang samurai itu paling menonjol, apa sahaja kebolehan dan kepandaian yang ada pada dirinya akan digunakan sepenuhnya dalam melaksanakan arahan tersebut.

-Tapi apabila tuan (lord) mati didalam perang....contohnya:
Lord A berperang dengan Lord B dan Lord A telah kalah perang, maka tanah, harta dan puak (clan) tuan A tersebut akan diserap masuk ke 'clan' Lord B si pemenang, maka pada saat saat begini ramailah samurai dari 'clan' Lord A yang akan menjadi samurai bebas/ronin.

-Ataupun, apabila perbendaharaan 'clan' semakin susut, banyaklah juga samurai terpaksa meninggalkan 'clan'-nya. Jadi ronin.

-Ataupun apa-apa sahajalah sebab logik lain yang mampu difikirkan akal anda. Yang penting sekali akhirnya samurai-samurai ini menjadi ronin.

Maka, apabila samurai-samurai ini kehilangan tuan dan 'clan', tengok nasiblah, ada yang menjadi pengawal peribadi bagi orang kaya, ada yang menjadi tukang kayu, kalau susah sangat, mungkin ada yang menjadi pengemis.

Tapi susah bagaimana sekalipun hidup seorang ronin, di dalam hatinya dia tetap gah! Seorang samurai (atau ksatria dalam bahasa Melayu) tetap seorang samurai! Nilai-nilai dan budi pekerti 'gentlemanly' tetap takkan ditinggalkan, itu semua sebahagian dari dirinya.

Begitulah juga aku, biarpun miskin, aku kaya budi pekerti, biarpun tiada berlian berkilauan, minda dan hati aku diasah sehingga berkilat (harapnya berkilau jugalah nanti). Ini lebih penting dari lain-lain hal bagi aku. Satu hari nanti aku pasti kembali menjadi samurai dengan 'rank'.

Buat masa sekarang biarlah aku gah dalam kepala dan hati aku dulu. Tak apa, aku tahu bersabar.

Wednesday, December 26, 2007

Kisah Pengharaman 'Cap' di Masjid Pekan



Background Info:
-----------------

Malaysia ini negara yang panas, kalau bukan musim hujan dan tiada awan mendung maka memang panaslah. Kadang kadang aku bertanya kepada diri sendiri apabila berjalan di luar kawasan terbuka "aku di Malaysia ke Afrika?".

Padanlah dengan pancaran matahari yang menyengat kulit, aku selalu juga mengenakan topi (cap) apabila keluar. Bahkan ada masanya apabila diajak-ajak pergi sembahyang jumaat oleh rakan-rakan (ya aku perlu diajak, kalau tidak mungkin aku akan tidur atau buat hal lain - dan aku juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakanku yang penyabar, memahami dan menghormati), sebelum melangkah keluar, refleks semula jadi tangan aku akan pantas meragut 'cap' dan meletakkannya di atas kepala aku.

Bila tiba di masjid, 'cap' itu slalunya aku biarkan di atas kepala dan apabila tiba masa imam mula sembahyang aku hanya memusingkannya ke belakang (visor di belakang), jadi kalau dilihat dari depan, tiadalah bezanya dengan songkok atau kopiah yang dipakai kebanyakan orang lain.


The Issue:
-----------

Pada suatu hari cuti aku pulang ke kampung halaman, kampung halaman aku ini bukanlah kampung sangat, lebih menyerupai sebuah pekan kecil. Maka apabila tiba hari jumaat, seperti biasa tangan aku pantas menyambar 'cap' dan aku meluru keluar bersama ayah dan adik-adik lelaki aku (kalau di rumah aku kurang malas untuk sembahyang jumaat, kerana aktiviti apa pun apabila dilakukan bersama ahli keluarga terasa lebih bermakna - secara automatik menjadi aktiviti sosial yang berfaedah dan worth it).

Apabila sampai di masjid, seorang lelaki menegur aku "Abang, tak boleh pakai 'cap' dalam masjid, haram". Eh, haram? "Abah ko yang haramkan ke?" aku mahu tanya, tapi tak terkeluar dari mulut, aku tahan.

Aku datang untuk duduk, dengar pembaca khutbah bercerita (tak best pun, baca dari teks sahaja - masalah yang timbul dalam komuniti tidak di address pun...ceh - tidak seperti di gereja -mungkin di ulas pada entri lain) bukan untuk berdebat atau bertekak. Ok abang, lu memang pandai, aku buka 'cap' aku dan senyum pada dia. Dia tersengih dan mengesot balik ke tempat asalnya. Seronok kot.


The Reason:
------------

Setelah beberapa lama kejadian tersebut berlaku, ketika aku sedang membaca, aku terjumpa dari mana datangnya pengharaman 'cap' oleh abang di masjid pekan kecil tempoh hari.

Kebetulan semata-mata. Buku yang aku baca ini tajuknya "What Went Wrong? - The Clash Between Islam and Modernity in the Middle East" tulisan Bernard Lewis.

Di sini aku akan berikan beberapa bahagian (clippings) yang akhirnya membawa kepada kisah 'cap' aku:
_________________________________________________

"Between 1768 and 1774 the Ottomans suffered a series of defeats at the hand of the Russians...the Sultan was now compelled to reorganize the "independence" of the khans (gavernors) of Crimea (kawasan yang hendak direbut Rusia). As it soon became clear, this was a preleminary to the annexation of the Crimea by Russia, in 1783"

Setelah kejadian ini, hal ini pula berlaku:

"Clearly, new measures were needed to meet these new threats, and some of them violated accepted Islamic norms. The leaders of the ulema, the doctors of the Holy Laws, were therefore asked, and agreed, to authorize two basic changes. The first was to accept infidel teachers and give them Muslim pupils, the second was to accept infidel allies in their wars against other infidels"

Apabila bibit-bibit perubahan mula bergerak:

"From the military, the clothing reforms spread to the civil service, and bureaucrats were now attired in frock coats and trousers. Only the headgear-the fez, the turban, the kefiya-remained. To symbolize their difference from the west"

Ya, jawapannya/reasoning-nya ada disini:

"For a long time, Middle Eastern soldiers wore European uniforms with Muslim headgear, eschewing Wester-style hats and caps with brims and peaks that obstructed Muslim worship and were thus seen as the symbol of the infidel"
________________________________________________

Rupanya pengharaman yang dilaksanakan abang tersengih di masjid pekan kecil adalah sebenarnya pembawaan dari budaya dan polisi pemakaian uniform ketenteraan askar kerajaan Turki Uthmaniyah pada zaman dulukala. Tiada kaitan dengan apa apa hukum hakam atau perundangan (rasanya lah - takkan benda kecil seperti 'cap' itu pun hendak diharamkan, kolot betul) Mungkin ada tok guru yang yang mengajar abah dia dan seterus abah dia pula mengajar dia.

Jadi kesimpulannya, betul jugaklah agaknya kalau aku bertanya kembali "Abah ko yang haramkan ke?"

Sunday, December 23, 2007

Stagnation



Aku dilanda kebosanan. Tiada apa-apa perkara menarik berlaku, tiada tempat untuk aku tuju, tiada orang yang 'available' untuk teman aku minum-minum sambil berdiskusi tentang apa-apa.

Nasib baik juga Melayu Minimalis sekarang semakin aktif menghasilkan nukilan-nukilan. Dua tiga yang terbaru ni bagi aku memang 'brilliant!'.

Sememangnya minat aku terletak di dalam dunia anthropologi, sosiologi dan psikologi. Aku sentiasa menjadi tertarik dengan persoalan kenapa dan mengapa. Contohnya orang minum arak, kenapa dia nak minum dan mengapa, ataupun orang kuat sembahyang, kenapa dan mengapa.
Tapi aku tidak menghakimi atau mempersoalkan tindakan-tindakan manusia, sekadar 'figuring out reason' di sebaliknya, 'why we do what we do'.

Dan aku juga tak berminat dengan penjelasan yang kurang 'reasoning'. Contohnya "Orang minum arak tu sebab termakan hasutan syaitan" atau pun "Orang tu sembahyang sebab dapat hidayah tuhan".

Tahukah anda di kepulauan Caribbean, macaques/kera-keranya sudah terbiasa minum alkohol hasil sisa-sisa yang ditinggalkan pengunjung pantai. Dan yang menariknya pula, setelah kajian dibuat didapati peratusan kera yang minum alkohol dengan yang tidak minum sama nisbahnya dengan peratusan manusia yang minum alkohol berbanding dengan yang tidak minum.

Kera dan manusia, sama-sama mamalia, sama-sama primat. Tidak, bagi aku manusia bukan berasal dari kera, tapi tingkah laku dan 'natural drives' yang mengawal kehidupan mereka turut mengawal kehidupan kita. Dengan memahami apa yang berlaku dalam minda/otak mereka (lebih mudah kerana fikiran mereka lebih ringkas dari fikiran manusia), kita dapat memahami fikiran kita sendiri.

Ok, cukuplah gamaknya aku merapu, terisi jugak masa kebosanan aku dengan aktiviti blogging ini, lepas ini aku nak keluar jogging pula.

Thursday, December 20, 2007

Bloody Wars



Today is a holiday.

Selamat Hari Raya Haji! Semoga dunia menjadi tempat yang lebih baik untuk kita semua, semoga hidup aku menjadi bertambah baik juga.

Earlier this morning, I went to the mosque to join the congregation and to listen to sermons/khutbah. Once the prayer has been performed, the imam/prayer leader gave a pretty laudable sermon. With a clearly good sense of propriety he talked about how Abraham sacrificed (or tried to) his only son, and he went on explaining how we should be able to relate ourselves to that event. How we should realize that we need to make our own sacrifices for the things we love.

Setelah mood para pendengar mejadi 'mellow' dengan cerita-cerita pengorbanan, imam lalu bercakap pula berkenaan kesatuan umat Islam sedunia. Tentang bagaimana ramai orang-orang Islam sedang di dalam kesusahan sekarang dan juga tentang bagaimana tuhan sayangkan orang Islam yang menolong saudara seagamanya.

That's a good point, I thought to myself. I think it is great that religion (which is a very holy, respected, and BIG thing for the majority of Malaysians/Asians) can make people realize how imperative it is to be nice to one another and how important it is to help, not only someone who has the same faith as yours, but also a fellow human being in need. I say so, because from my experience, religion seems to promote mostly the mentality of "aku saja betul".....or maybe that's an isolated case, restricted to my community only.

Aku baru sahaja sudah menonton Nanking (highly recommended). Sebenarnya tak habis pun, aku hanya menontonnya separuh jalan akibat tak tahan rasa nak menangis melihat orang-orang tua yang terselamat ketika Jepun menakluk Nanking dahulu menahan sebak menceritakan semula kejadian yang menimpa mereka dan keluarga mereka. Yang ditembak, di-bayonet (ibu di-bayonet berkali-kali di hadapan anak-anaknya yang meraung-raung), di pancung, dirogol tanpa mengira umur (ada yang semuda 7~8 tahun, kemudiannya ditikam atau ditembak mati pula).


War is crazy. Whether waged in the name of God, caliphate, colonial expansion, communism, democracy, (arranged in chronological order) or any name you can think of, war remains as what it is; A foul black as death whirlpool of degeneracy that'll eat you along with your soul!


Kalau ada apa hal sekalipun, cubalah berbincang atau bermesyuarat, perang itu janganlah dijadikan 'last resort', sebaliknya perang itu mestilah dijadikan 'unnecessary'.
Lagi sekali, semoga dunia menjadi tempat yang lebih baik untuk kita semua.


As a conclusion, here's a little something that CNN and BBC would never air and as such, most probably have never reached you via newspaper or television.



Sunday, December 16, 2007

Sumber Infatuasiku Yang Elusif


Semenjak dua menjak ini nampaknya ada satu tema yang sama asyik bermain dalam diri.
Kalau tidak diambil kira satu tempoh dimana kepala dan hati aku dirundung stress bodoh, makanya jadinya satu tema sahaja lah.

Tema dominan ini tidak lain dan tidak bukan adalah infatuasi (lagi-lagi infatuasi, kepala aku sudah jadi bosan...tapi tidak hati aku...hati aku girang bila berinfatuasi).

Individu yang aku minat memberikan respon yang positif, kiranya jelaslah juga yang aku bukan perasan seorang diri -minat itu adalah 'mutual'. Tapi aku tidaklah pula beriya-iya dalam men-'establish' hubungan silaturrahim dengannya. Macam biasa, macam mana kamu akan ajak seorang kawan platonik keluar minum untuk bertukar-tukar pandangan, macam itulah juga yang aku buat. I don't want to rush in, arwah Elvis pun ada cakap dulu "wise men say, only fools rush in" kan?

Segalanya berjalan lancar. Tapi baru-baru ini, sudah kurang pula tindak balas. Hendak dihubungi pun sudah jadi sedikit susah. Hey..leceh pun ya, lucu pun ya.

Leceh kerana ada masanya aku rasa hendak meluangkan masa lagi dengan sumber infatuasiku tapi tidak dapat, lucu pula kerana aku tak percaya yang aku sedang berada dalam situasi yang semacam ini.

Situasi di mana hati aku bermain-main dengan perasaan sendiri, macam orang jatuh cintalah konon-kononnya, nasib baik kepala aku masih mampu berfikir dengan logik dan sedar yang ini hanyalah infatuasi. Macam-macam soalan berlegar-legar "eh, kenapa ni? dah tak suka ke? bosan ke?" kadang-kadang soalan yang macam memakan diri pun timbul juga "eh, aku ni susah nak disukai ke? eh aku ni membosankan ke?"

Ini satu perkara yang tidak sihat; Berfikiran negatif dipandang dari sudut mana sekali pun tetap tidak sihat. Nasib baik aku tahu siapa aku, aku tidak membosankan, jauh sekali! Aku juga hensem muahahaha! Terus kesan soalan-soalan negatif tadi di-'nullify' oleh kepositifan aku.

Tak apalah, no problem...take your time, maybe you got other things going on right now. I still think you're a very interesting person and I still would like to get to know you more. So...whenever you feel like it milady.

Friday, December 14, 2007

Aroy!


Lagi dilayan rasa benci dan stress, lagi sakit kepala dan ketat dada jadinya. Sungguh tak berbaloi, telinga mahupun lidah orang-orang yang menyakitkan hati aku tak terpotong, tapi umur aku pula yang mungkin terpotong akibat stress tambahan melayan 'unnecessary stress'.

Siapa pernah pergi Thailand? Pantai cantik, barang murah, orang-orangnya peramah, dan yang paling utama, makanannya sedap-sedap (tak perlulah cerita tentang pelacur atau mak nyah, walaupun orang selalu kaitkan Thailand dengan industri seksnya, aku tidak terikut-ikut kerana aku tidak percayakan generalisasi. Lagipun itu semua di negara kita pun dah banyak..tak payah tunjuk-tunjuk kat negara orang lain).

Makanan Thai memang istimewa, dalam satu hidangan (meal) setiap juadah mempunya rasa yang pelbagai. Lengkap! Masam, manis, lemak, pedas etc. Kombinasi rasa yang pelbagai ini bagi aku adalah umpama syurga dunia. Baru melihat dan menghidu aroma makanan-makanan sebegini, sudah boleh terasa air liur mengalir dalam rongga mulut.

Aku rasa orang Thai juga seperti kebanyakan orang Malaysia, kita semua 'foodie'. Kita cintakan makanan. Tapi dari pemerhatian aku, kecintaan orang Thai terhadap makanan mungkin adalah lebih dari kita di Malaysia.

Kenapa aku berani kata begini? Aku suka makan kuning (yolk) telur masin (ya, ya..tidak boleh diamalkan selalu..tak sihat). Walaupun tiada kaji selidik formal dijalankan bagi mengetahui bilangan sebenar orang yang suka kuning telur masin, aku agak konfiden bilangan penggemarnya agak ramai.

Jadi berbalik kepada persoalan kenapa aku kata 'kecintaan orang Thai terhadap makanan adalah lebih'. Di sana, ketika berjalan di pasar, aku terlihat berbungkus-bungkus kuning telur masin (yang telah direbus dan dibuang bahagian putihnya) dijual.

Aku kagum! Begitu tinggi sekali usaha dan fokus yang dicurahkan kedalam satu jenis makanan sahaja. Itu baru telur masin, sanggup mereka usahakan bagi mendapatkan bahagian yang paling sedap. Makanan yang lain-lain pula bagaimana...gunakanlah imaginasi anda.

Senang cakap beginilah, setelah menghabiskan masa lebih kurang 1 minggu lebih di Thailand, jam tangan aku menggenggam pergelangan tanganku dengan lebih erat dan muka aku yang bentuknya panjang menjadi sedikit lebar.

Thursday, December 13, 2007

Stress Yang Tak Diundang.


Stress sebenarnya sebahagian daripada hidup. Satu-satunya jenis orang yang tidak mengalami stress dan masalah adalah orang mati.

Benar juga sedikit stress adalah bagus dalam memastikan kita semua melaksanakan apa-apa tugas yang perlu kita laksanakan, sebab itu ada orang cakap "Nothing gets done if it weren't for deadlines".

Tapi sudah tentulah tiada orang yang sukakan stress, aku pun begitu juga. Bagi aku, aku amat tidak gemar kepada satu bentuk stress ini. Ia dipanggil 'unnecessary stress'.

'Unnecessary Stress' ini selalunya datang dari hal-hal kecil yang tidak penting mana pun sebenarnya, tapi kesan terkumpulnya boleh tahan juga. Aku kurang pasti bagaimana pandangan anda, tapi pada pendapat aku, selalunya 'unnecessary stress' ini adalah berpunca dari manusia di sekeliling kita.

Mereka ini ada yang terdiri dari orang yang kita kenal, dan ada juga orang yang kita mungkin bertembung hanya sekali dalam hidup ini.

Contoh mudah yang dapat aku berikan disini adalah si adik/kakak/makcik penjaga kaunter yang masam mukanya dan dilengkapkan pula wajah masamnya dengan kata-kata kasar dan biadap.

Contoh yang kurang mudah pula begini. Anda rapat dengan seseorang yang berfikiran negatif, dan lebih malang lagi apa-apa kenegatifan yang timbul di letakkan 'blame'nya di atas bahu anda.
"Ini semua salah kau...bla bla bla", "dulu aku ini okey..sekarang pening, susah..bla bla bla".

Lagilah malang apabila orang ini pula tidak mampu berdiskusi dan menyelesaikan isu-isu dengan logikal. Cubalah bentang idea bernas macam mana pun, tiada faedah.

Apa ini?! Kalau aku ini warga emas, mungkin aku sudah mati akibat sakit jantung atau darah tinggi (stroke) hasil terkumpul 'unnecessary stress' ini.

Agaknya Vincent van Gogh memotong telinganya dulu pun kerana stress yang sebegini. Kalau aku mungkin lain - telinga orang-orang yang membuatkan aku stress yang akan aku potong!

Wednesday, December 12, 2007

Saiz Manusia Purba

Maka kembalilah aku dengan post bahasa Melayu. Pendek sahaja post ini rasanya, hanya berkenaan dengan saiz manusia zaman dulu kala.

Rasanya kalau pun tulang tulang manusia lama seperti Perak Man (our very own local primitive man), Lucy, etc tak pernah ditemui, kita boleh mengagak saiz mereka dengan menggunakan logik semata-mata.

Cuba perhatikan gambar-gambar lama kalau ada, bandingkan saiz anda dengan nenek, datuk atau moyang anda sendiri, siapa lebih besar dan tinggi? (Betul, tak dinafikan ada juga orang yang lebih kecil dari datuk dan nenek moyang mereka) Cuba perhatikan secara umum saiz orang zaman sekitar pra-merdeka, dan cuba perhatikan juga secara umum saiz orang generasi baru zaman sekarang. Bagaimana?

Saiz manusia ini pada pendapat aku (dari pandangan biologi pun begini juga rasanya) pertama sekali ditentukan genetik, keduanya ditentukan nutrisi. Dengan nutrisi yang mencukupi seseorang itu akan membesar ke tahap maksimum yang dibenarkan oleh gen gen yang diwarisi dari nenek moyangnya.

Jadi dengan membandingkan betapa mudahnya bagi kita untuk mendapatkan satu hidangan berkhasiat pada zaman ini dan betapa susahnya orang-orang zaman purba mahu mendapatkan makanan ringkas, apatah lagi berkhasiat (mungkin mereka hanya ada lembing, terpaksa menyorok dalam semak, menunggu pelanduk atau lain lain haiwan kecil yang kurang berbahaya dan kemudian mungkin juga terpaksa bergumpal dengan haiwan buruan yang telah ditikam dengan lembing). Agak jelaslah rasanya yang sebenarnya kita ini lebih besar saiznya berbanding orang-orang purba ini.

Gambar di atas ini di ambil dari laman 'Berita Geografik Kebangsaan'. Dan ingin juga aku kongsikan bersama di sini yang Peking Man itu juga adalah dari golongan 'Homo erectus'. Tidaklah tinggi mana pun, 4 kaki 7 inci sahaja.

Monday, December 10, 2007

An Unexpected Spiritual/Emotional Experience

-Chapter 1-


I think I have clarified my stand when it comes to the topic of 'Religion' on older posts/entries.

I tend to look at things rather objectively than emotionally, or whetever other-ly for that matter, and I tend to question things that I'm supposed to just accept (telan bulat-bulat).

For example:
---------------------------------------------------------------------------------------
I rolled my eyes (I made sure no one was looking) when I was at a family reunion and my uncles were explaining about Adam & Eve to my young cousins (the kids being what they are ask endless questions about nearly everything...which is a good thing - curiosity kills the cat, but kids are not cats haha..)

I rolled my eyes when the uncles said with certainty "Oh manusia zaman dulu besar! Tinggi 40 hasta macam pokok kelapa, dada lebar macam rumah"
----------------------------------------------------------------------------------------

Maybe this is written in the Quran or some other important books written by some scholar, I'm not sure (is it?). But whatever the source is, I simply find it hard to believe that humans were once huge like that! (the possibility is there albeit very very small, no archaeologists have ever dug up giant human bones/fossils) And so I decline to give explanations like the ones given by my uncles whenever the kids ask me the same questions.

If I were to ever give explanations about the origins of human beings to the kids I'd always say "According to...... it's like this and according to...... it's like this. So we don't really know forsure"

Since I disagree with the simple explanation of the size of our ancestors, don't even get me started on the explanation that they were originally made of clay...


-Chapter 2-

Last night, after being repeatedly asked/begged to join in(teman) by the same bunch of kids, I watched Evan Almighty.

It's a very funny movie (watching it with a bunch of kids made it a lot funnier) and I'd recommend it to you if you haven't seen it.

Halfway through the movie, came a scene that is, in my opinion, amazingly touching as it is inspiring.

This scene takes place right after Evan's wife left him following his seemingly illogical/nutty confession that God has commanded him to build an Ark. His wife took the children along and on the way back to her mother's (I presume) they stopped by at a diner to eat.

Lo and behold, there at the diner, God appeared unto her looking like Morgan Freeman and offered her words of consolation.

--------------------------------------------------------------------------
God: Excuse me. Are you alright?

Joan: Yeah. (God looks at her unconvinced) No. It’s a long story.

God: Well, I like stories. I’m considered a bit of a storyteller myself.

Joan: My husband… Have you heard of New York’s Noah?

God:(Chuckling) The guy who’s building the ark.

Joan: That’s him.

God: I love that story, Noah and the Ark. You know, a lot of people miss the point of that story. They think it’s about God’s wrath and anger. They love it when God gets angry.

Joan: What is the story about, then? The ark?

God: Well, I think it’s a love story about believing in each other. You know, the animals showed up in pairs. They stood by each other, side by side, just like Noah and his family. Everybody entered the ark side by side.

Joan: But my husband says God told him to do it. What do you do with that?

God: Sounds like an opportunity...
...
...
...

Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient?

If he prayed for courage, does God give him courage,
or does he give him opportunities to be courageous?

If someone prayed for the family to be closer,
do you think God zaps them with warm fuzzy feelings,
or does he give them opportunities to love each other?
---------------------------------------------------------------------------

And there I sat, slightly behind the laughing kids, and I could swear I felt tears welling up.

Friday, December 7, 2007

Polite Mat Sallehs & Rude Malaysians II


Quoting from a comment,
-------------------------------------------------------------------------------------
"I'm not one of those ppl our society so love to call 'kebaratan'. I really believe we have an abundace of good manners inherent to our cultures, just like any other culture"
-------------------------------------------------------------------------------------

Exactly! I have no clue how 'barat' I am (in the eyes of our society) because I don't even know what scale/measurement form they use to determine 'barat'ness. But abiding by the smart principle of "Know Thyself", I know who I am...and a white man wannabe I am not!

I care about things like these precisely because I love our Malaysian/Malay/Asian culture. In terms of cultural achievements, I dare say that we have more than what the Mat Sallehs have, go back a few hundred years back into the past, and you'll find a period when the Mat Sallehs were barbaric, backward, and seemingly merciless and us Asians at that time were full of -kehalusan budi bahasa.

The Mat Sallehs developed and took their culture to new heights sometime during and after the Renaissance period, yes their achievement was not only intellectual, it was also cultural. After that they continued to grow exponentially (allbeit with sporadic wars here and there) and finally they got to where they are today.

Our forefathers had very big hearts, our culture was rich and our manners were exquisite...I wonder what happened to all that? Maybe we ought to have our very own Renaissance in the near future...

Thursday, December 6, 2007

Polite Mat Sallehs & Rude Malaysians


When I was growing up, I remember a very famous idea that was used by fellow classmates and me whenever we're composing essays about degradation of moral values among Malaysians. Our teachers would tirelessly remind us of this idea again and again:

Kemasukan budaya kuning / influence of western values

This is how everything bad that was going on at that time was justified and maybe, just maybe, the same idea is still propagating in schools nowadays. The kids are taught to blame nearly everything on western values. Name whatever form of moral issues we're facing nowadays, and it is highly likely that most of Malaysians -who have been brought up with the idea of 'kemasukan budaya kuning' will point to the west and say "hey, that's where this is coming from".

But friends...I've gone to the west. Some of you who are reading this are still there -in the west, and you who have experienced or are still experiencing life in the west would surely, I think, corroborate the statement that I'm about to make.

-The Mat Sallehs are generally more polite than Malaysians-

I have found from my previous experience that it is easier to find a polite Mat Salleh (yang kononnya berbudaya kuning jahat ini) than a polite Malaysian.

To find rude Malaysians...ah, this one is easy. Try going to virtually any counters (to pay bills etc) or try entering an area that is patrolled by Malaysian guards, I can give you more examples I think, but I'll refrain and will stop here.

Adieu~

Tuesday, December 4, 2007

Bahasa Sebagai Alat Komunikasi


Dalam kesibukan di mana aku sebenarnya tak sepatutnya menggunakan internet bagi hal-hal 'chatting' / 'update blog'/'plain surfing', aku gunakan juga internet bagi tujuan-tujuan sebegitu haha.

Aku telah ke -oranje grove- dan rupa rupanya blog merces letifer yang tak seberapa ini telah di-link-kan. Terima kasih aku ucapkan. Antara blog lain yang di-link-kan di situ adalah blog penyanyi Jason Mraz, yang meletup dengan lagu 'Remedy' dan 'You and I Both' tidak lama dulu (sebenarnya dah lama jugak...haih cepat betul rasanya masa berlalu).

Jadi di blog Jason Mraz, aku terjumpa petikan ini:
---------------------------------------------------------------------------
" Did you know the Greeks have 4 different words for Love? That’s not fair! I
think I deserve to have a way to say I really love ice cream and I really
love my Nanny (grandma) without bringing my Nanny into a world of lactose
intolerance and a madman’s craving for chocolatey deliciousness.

Eros is the passionate love, with sensual desire and longing; where erotic
comes from.

Philia is friendship, a dispassionate virtuous love.

Storge is natural affection, like that felt by parents for children, or
little ones for Nanny.

Agape – THIS ONE IS MY FAVORITE – is an all-inclusive unconditional love.
This is the one widely used in religious teachings. To have agape is to see
all people doing the best they can with the light they’ve got. Agape is not
spoken about. It’s a space you rest in, a state of being that is pure
uninhibited love. Someone in this state is not looking for a return on the
investment. In fact they don’t see it as an investment at all. This is
remarkable compassion "
-------------------------------------------------------------------------
Menarik sungguh rasanya membaca petikan ini, memang bahasa-bahasa di muka bumi ini begitu, setiap satu ada 'advantage' dan 'disadvantage'-nya.

Di sini aku kongsikan bersama contoh dari hidup aku sendiri. Satu hari di atas sekeping kertas kerja aku tuliskan sesuatu hal yang perlu aku tulis dan aku menulisnya dalam bahasa Inggeris. Antara perkataan yang aku tulis adalah "discernment".

Tiba-tiba perkara yang aku tulis itu perlu di alih bahasa ke bahasa Melayu oleh salah seorang kenalanku. Jadi aku memantaulah proses alih bahasa itu sebab nak pastikan maksud sebenar apa yang aku tulis kekal.

Bila tiba di perkataan "discernment"....aku terpaksa berfikir seketika. Akhirnya ayat/perkataan yang aku cadangkan kepada si pengalih bahasa adalah ini:

"Kebolehan membezakan hal yang baik dan buruk"

Menarik betul bila difikirkan yang satu perkataan dalam bahasa Inggeris terpaksa dijelaskan dengan tujuh patah perkataan dalam bahasa Melayu.

Monday, December 3, 2007

Getting To Know Another Person

Sure I'm a little busy right now but that won't stop me from enjoying my life fully.

I simply wish to say that right now I'm in the process of getting to know a person of the opposite sex. Remember the rush that I talked about in 'Dilema menjadi Single', the rush that ya get when yer getting to know someone. Yep..I'm feeling it right now.

Life seems more colorful and vibrant...and I hope it will stay that way for a long long time :)

Saturday, December 1, 2007

Busy as a Bee


Dear friends,

I am somewhat preoccupied (prieokkupid, pliiokkiupaiyd -iklan NST) at the moment. I'll be right back after this -one- hurdle..I might even share what this hurdle is all about anyway...due to its apparent benefit to all of us.

Do take care, and see you around.

-47-

Thursday, November 22, 2007

Himpunan Mini Fakta Kurang Berguna


Ini adalah himpunan fakta yang aku sedar/dapat tahu samada baru-baru ini atau lama-lama dulu.

1) Rasa Pencuci Muka Mampu Membuatkan Anda Muntah:
------------------------------------------------------------
Satu pagi yang hening aku bangun lalu ke bilik air. Tangan aku secara automatik memegang tiub dan menekan 'paste' ke atas berus gigi lalu terus masuk ke mulut. Terus tersentak dari lamunan kerana seluruh badan aku terasa mual, rasa seperti nak termuntah disebabkan satu rasa yang sangat tidak enak di dalam mulut.

Sebenarnya tiub yang dicapai aku adalah tiub pencuci muka, dan rasa pencuci muka amatlah tidak menyelerakan. Jangan cuba dan berhati hati di lain waktu.


2) Ketika Kecemasan Memerlukan Sedikit Syiling:
---------------------------------------------------
Ada waktu-waktu dimana anda memerlukan sedikit syiling dan anda tiada masa atau ruang utk menukar wang di kedai terdekat (atau jauh).
Eg: Ketika hand/mobile phone kehabisan bateri dan anda terpaksa menggunakan public phone.
Eg: Anda membeli air dari 'vending machine' dan anda kekurangan lagi beberapa sen.

Jawapannya ada di contoh pertama, pergi ke public phone dan cuba lihat di dalam slot baki, selalunya memang ada syiling ~ maksimum 50 sen rasanya ~paling 'common' 20 sen dan 10 sen. Jadilah tu..


3) Mi Segera:
---------------
Aku bukanlah peminat mi segera, tapi aku memang ada menyimpan 'instant/canned food' di rumah. Ini kerana pada waktu-waktu darurat seperti malas keluar membeli makanan atau kehabisan 'ration' makanan yang lebih berkhasiat di dalam peti ais, maka adalah makanan segera ini sebagai back-up.

Fakta: Mi Sedap memang sedap, lebih sedap dari Maggi, Indo, etc.

Bolehlah saudara saudari sekalian cuba sendiri dirumah nanti. Dan satu lagi jangan makan lebih dari satu paket pada suatu masa, anda akan rasa loya dan mungkin tidak akan menyentuh lagi mi segera tersebut (or maybe this is just me).

Tapi makanan segera yang aku rasa lebih sedap dan baik adalah sup cendawan segera (campurkan cebisan roti kalau ada). Lebih menyelerakan dan lebih sihat mungkin.


4) Orang Perempuan Itu Ada Anginnya:
------------------------------------------
Wahai rakan-rakan lelaki ku, orang perempuan ada angin. Namun kekuatan angin ini bervariasi mengikut individu. Ada yang anginnya sederhana dan 'acceptable', ada jugak yang anginnya asyik bertiup macam taufan.

Hati-hati ketika angin bertiup, walaupun angin ini berpunca dari wanita (kesannya ke atas wanita itu sendiri aku kurang pasti, mungkin aku boleh menjalankan soal selidik tentang hal ini kelak), lelaki yang berada berhampiran juga mampu terasa kesannya secara mendalam. Antara simptom-simptom yang dikenal pasti kesan dari angin ini pada kaum lelaki adalah:

-kening berkerut
-muka malas nak senyum
-minda terasa tegang, seperti bakal sakit kepala
-badan juga menjadi tegang
-telinga menjadi malas melayan bebelan/cakap-cakap
-langkah menjadi laju (jika berjalan)
-hati mungkin menyumpah-nyumpah
-etc


5) Dumbbell Dijadikan Tempat Meletak Kaki:
----------------------------------------------
Adapun tersebutlah yang bahawa aku ini memiliki dumbbells dan entah mengapa setiap kali kawan kawan/member datang bersembang di tempat aku, ramai sahaja yang akan duduk di atas kerusi, dan dengan semula jadinya akan melunjurkan kaki sambil menarik dumbbbell/s supaya lebih dekat dengan tempat duduk.

Lalu dumbbell itu pun menjadi tempat merehatkan telapak kaki yang telah memijak di mana-mana dan entah apa-apa. Haih~ dumbbell itu nanti bila aku nak gunakan, aku akan pegang dengan tangan aku. Apakah mereka ini tak mampu ber-pikir?! Pelik pelik.


Ya, it sahaja buat masa sekarang. Jumpa lagi di lain rancangan.

Sunday, November 18, 2007

101 East - Malaysian Protest (15-11-07)


Rakan-rakan sekalian, setelah menonton rancangan ini hati aku terasa girang. Aku memang teruja dengan perdebatan secara gentlemanly, yang tidak melibatkan jerit, maki hamun, sumpahan atas nama tuhan, atau penumbuk dan penendang.

Bagi aku, pengacara rancangan 101 East, Teymoor Nabili memang hebat, pandai beliau menyusun ayat dan menanyakan soalan-soalan yang kena pada masa dan tempat. Mendengar kata-kata dan soalan-soalan dari mulutnya bagai melihat pengukir mengukir skulptur (haha sculpture). Malik Imtiaz juga hebat mengatur kata dan memberi pendapat. Khairy Jamaluddin pun ok, kepetahan beliau tak dinafikan mampu dibanggakan ahli-ahli pemuda umno. Encik Nazri pula..err...tontonlah sendiri.

Memang tidak salah kata Plato:
-------------------------------
"Rhetoric is the art of ruling the minds of men"

Kalau Shakespeare pula katanya:
---------------------------------
King Lear - "Mend your speech a little, lest you may mar your fortune"


Nampak di sini betapa pentingnya kebolehan berkomunikasi dengan jelas dan teratur.

'Anyway', apa yang aku ingin suarakan di sini adalah, perdebatan dan cakap-cakap begini patut diperluaskan ke seluruh negara. Bagi semua orang tonton dan faham apa itu logik, apa itu penaakulan mantik, dan apa itu berbincang atau berdebat. Bagi peluang menonton kepada semua orang - tak kiralah pakcik, makcik, adik, kakak, abang di kampung, di pekan dan di bandar.

'Translate'kan ke bahasa Melayu supaya Malaysians di kampung-kampung (dengan assumption di kampung penguasaan Inggeris agak lemah - namun bukan semuan orang kampung macam ini, di kampung pun ramai juga yang bijak-bijak).

Sebarkan kpd semua...

Ada dua bahagian:
------------------

http://www.youtube.com/watch?v=TJXOVrziDlY
http://www.youtube.com/watch?v=YpGBTBkBcPc

Selamat layan, selamat berhibur, dan selamat berfikir.

Friday, November 16, 2007

Aku Mahu/Perlu/Mesti Menjadi Lebih Efisien



Aku berehat dari blogging sekejap kerana ada dua tiga benda yang perlu diselesaikan terlebih dulu. Tak tahu lah ada atau tak orang yang 'look forward to' membaca apa-apa yang aku tulis ni. Tapi kalau ada, aku nak cakap 'sorry' sebab berhenti mengejut..rasa bersalah bila tengok ada komen yang dah ditinggalkan lama tanpa aku meng-reply-nya...macam membiarkan orang bercakap sorang-sorang.

Bukan apa, dua-tiga hari yang lepas aku terpaksa pergi melawat kawasan-kawasan pedalaman yang kurang membangun dan melihat apa bentuk infrastruktur yang boleh ditambah bagi menjadikan kawasan-kawasan ini lebih lancar fungsinya. Wah, bunyi macam wakil rakyat kan? Sebenarnya aku bukan wakil rakyat, aku pun macam kamu juga, kawasan pedalaman yang aku maksudkan disini adalah ceruk ceruk terabai dalam kepala aku.

Seperti kata Mark Twain:
"Life does not consist mainly, or even largely, of facts and happenings. It consists mainly of the storm of thought that is forever flowing through one's head.”

Yang aku cuba buat adalah memperbaharui sesetengah bahagian minda aku. Dah muak dan bosan rasanya hidup 'stuck in second gear' atau 'half-assed living' seperti kata nurulazreenazlan di salah satu entri/post-nya.

Aku pernah lebih efisien satu ketika dulu. Tapi sekarang 'performance' aku rasanya dah menurun, dah bertahun-tahun jugak macam ini rasanya. Leceh betul lah..

Rasa macam zaman kegemilangan telah lama berlalu. Cuba bandingkan gambar Mesir pada zaman kegemilangan firaun-firaun/pharaohs (jangan cepat menambah laknatullah atau apa-apa lagi gelaran negatif, mereka ini kebanyakannya pemimpin yang 'able', mereka telah membina tamadun di tengah-tengah padang pasir, orang yang menambah gelaran-gelaran ini, apa yang kamu dah bina? - maaf, melencong sedikit) dengan gambar tinggalan-tinggalan yang ada sekarang.

Begitulah perasaan aku bila aku fikirkan tentang hal ini. Jadi macam mana sekali pun aku perlu, aku mesti menjadi lebih baik. Aku rasa langkah pertama yang aku nak cuba adalah dengan menyumbat telinga aku dengan cakap-cakap Anthony Robbins. Suatu ketika dulu aku pernah cuba, diakui berkesan -telah membantu aku membentuk perspektif yang lebih jelas pada ketika itu.

Ya, itu yang aku mahu...jelas. Clarity, Focus, Calmness and Poise, -Efficient.

Saturday, November 10, 2007

Hush, Behave Yourself !

Here's something I found on the net. I believe this incident took place in Taiwan.
Poor little gal...(stifling laughter)
So occasionally when old people tell us to "Hush, behave yourself", we should be humble and accept their instruction.

Afterall, they have eaten more salt than us (lebih makan garam).

Warning:
Being old is normally associated with wisdom, but be aware that not all elderlies are wise. Discretion is advised.

Dilema Menjadi 'Single'


Setelah menulis post-post dalam bahasa Inggeris dengan rasa kepuasan hati maksima kerana dapat meluahkan pandangan yang telah sekian lama disimpan, nampaknya tibalah giliran penulisan dalam bahasa Melayu pula. Sebenarnya nak tulis dalam Inggeris lagi, tapi sebab dah angkat sumpah untuk cuba menulis dalam bahasa Melayu, maka kenalah tulis jugak.

Sekarang aku 'single' (dalam bahasa melayu nak dikata apa? kalau bujang, maksudnya belum kahwin...single=?). Aku sekarang berada pada peringkat umur di mana kawan-kawanku sudah mula berumahtangga, aku tumpang rasa seronok melihat mereka gembira. Tapi aku sendiri bukanlah gembira mana pun, rasa macam ketinggalan sedikit.

Rasanya kalau nak mengambil hati seorang gadis, bukanlah satu masalah besar bagi aku, rupa ada, budi pekerti ada, jujur pun ya (aku tak suka hipokrit), duit hmm..(bergantung kepada keadaan haha). Tapi sebab utama aku masih single adalah kerana aku rasa tak ready untuk mengikat diri aku kepada seorang individu.

Bila berkenaan perempuan, yang aku ada hanya kawan-kawan perempuan, spend masa bersama-sama, makan minum dan bercakap-cakap sambil bertukar pandangan (pandangan perempuan berbeza dari pandangan lelaki dan aku jenis manusia yang suka kepada penjelasan berbeza-beza bagi satu perkara yang sama). Ada juga dikalangan mereka yang aku rasa berminat untuk menjadi lebih rapat, dan aku pun tahu kalau aku luahkan niat ini pun aku tak bertepuk sebelah tangan rasanya, tapi apabila aku terasa begini aku akan cepat-cepat menghalang diri sendiri.

Kenapa? Kerana dalam hati, aku ada perasaan yang mengatakan hal hal begini:"mungkin ada yang lebih baik di luar sana", "mungkin nanti aku akan tinggalkan dia nih", "mungkin nanti aku akan jadi bosan".

Dan dari pengalaman lampau, sememangnya peringkat awal perhubungan (maksudnya pada masa masa suka sama suka dan baru berkenalan - dicampur pula dengan sedikit infatuasi) inilah yang paling menarik. Ada semacam 'rush' yang aku rasa apabila mula mengenali seseorang individu yang aku minat, tapi setelah beberapa lama, perasaan itu hilang dan kebosanan mula melanda. Bayangkanlah, kalau aku dah luahkan perasaan dan si gadis tadi pun sama, lalu sebuah 'relationship' pula ter-establish, apa yang aku harus buat bila dah terasa bosan nanti? Tinggalkan macam itu saja? Terasa kejamlah pulak.

Jadi atas sebab-sebab ini aku remain single, dan walaupun ada masanya rasa macam hendak 'double' (opposite single haha), tapi bila difikir balik dengan logik, memang tak boleh jadi.

Lagi satu, kenapa kalau ada gadis/perempuan berminat dengan lelaki, dia masih takkan mengambil langkah pertama? mesti tunggu lelaki mulakan langkah petama dulu.

Wednesday, November 7, 2007

Religion - Cont.


Looking at religion objectively, I came up with a conclusion. A religion is composed of four different components with some elements from one component overlapping with elements from another.

Here, once again, I shall lay down my opinion.

////////////////////////////////////////////////////////

The four components are:

1)Morality
-------------
This is probably how it all began. The basic rules that any community on this planet needs. Within the first component, there are rules agreed upon by nearly everyone, things that we agree not to do unto others so that others may not do unto us.

-Thou shall not kill
-Thou shall not steal
-Thou shall not covet thy neighbor's wife
-Thou shall not ____ (insert something that you don't want to happen to you)

So, whenever people talk about how religions all preach the same thing, well the same elements are usually within this first component only.


2)Cultural Values/Pseudo Morality
-----------------------------------------
Morality has to be protected, everyone should abide by the basic rules or else this world will be in chaos. However, for nearly all communities, morality is also intertwined with cultural values. So moral values that are vague -meaning, they're only right within a certain cultural sphere- belong in the second component. I'll give you this simple example to illustrate my point:

Kissing in public, is this morally wrong?

- It is NOT WRONG in France, the French would think "ah ze couple ar showing zeir luuv and passiooun fur one anozher, how romantik!"

- It is WRONG in Malaysia, Malaysians would think "aiya, tak malu punya orang, talak maruah betul, ini macam pun boleh ka?" or "Masyaallah! Inilah kemungkaran yang nyata, argh I want Islamic State!!"

So naturally, in any cultural group, the members seek to retain their values, to retain what is morally right to them. This is why when a religion is exported, it has to be exported along with its background cultural elements, and this is also why pious Malays who abide by Islam tend to look like Arabs; The man would be complete with long flowing beard, jubah, serban etc and the lady would be covered from head to toe.

3)Preservation
------------------
In a religion, once the first two components above have been established, there exists an immediate need to preserve them. Without preservation, the components won't last and chaos would ensue, we don't want that -do we?

Hence, the third component makes its entrance right about here and it fulfills the need of preserving 1) and 2).

This is a list of some of the Preservatives that I can recall at the moment:

a)Inspectors
......................
-God
-Gods/Goddesses
-Deva/Devi

b)Rewards/Punishments
.........................................
-Karma
-Hell
-Heaven


4)The Unknown
-------------------
We are scared of the unknown, our mind will naturally question things like, what will happen to me after death, why am I here, will I see my beloved ones when I'm gone, are there really ghosts, are we alone in this universe, what is there at the beginning, why why why what what what who who who etc

The fourth component is the answer, here you will find the answers and your mind and heart will be at ease. It is within this component that we are told/taught things like:

-it all began ______(insert an origin)
-after death, we will all be somewhere nicer.
-sure we'll see each other again.
-argh that bastard! It's allright, he might get away with it here but he'll suffer in the afterworld.
-there is no true death, after this life stops, we'll be reborn.
-etc

Does 4) contain truth? No one can tell, here faith is all that matters.

/////////////////////////////////////////////////////////

I believe now, as I've believed long ago, that the most important component is the first one and
it is imperative that we all must concentrate on it.
And I must say also that it is sad and heartbreaking to know that people are fighting and killing one another -completely ignoring component 1- just to prove that their component 2, 3, and 4 are right.

I've laid down my opinion, clearly I hope, and now you...
what do you think?

Religion


That's one intimidating title, agree?

Before I proceed further, let me just say that what I'm doing here is just dangling out my opinion in the open, so that you may look, examine, see and hear it for yourself. This is never about right or wrong, this is my opinion. Please do not feel offended if my views seem to collide with yours, let us simply choose to agree to disagree but I hope we'll never get to that.

Ok, so..I was introduced to religion right after birth (if you're a Malay person, then most probably your dad made an azan/prayer call right next to your ears right after birth). Growing up I was enchanted by stories of prophets and their amazing adventures, thrilled by their struggle against tyranny, and gasped at the wrath of God unleashed upon evil men.

Therefore, as a kid, after being fed these stories, I had this romantic idea in my head. Simply put, what I had in mind was this - You do what God says you should do and everything will be allright, this world will become a nice place, evil will be gone, lambs will walk side by side wolves and all carnivores will become herbivores.

Ah, the entire world seemed so simple at that time. But guess what? It was just a phase - a phase that I went through as a kid. By the time I was a teenager, I became disenchanted, I became more logical in my approach to nearly everything, and around this time... I have grown out of the romantic phase.

Carnivores simply cannot become herbivores. It just doesn't work like that (but the DESCENDANTS of carnivores though, after thousands and thousands of years of adaptation may possibly become herbivores).

....may be continued....

Tuesday, November 6, 2007

El Musico!


An artist/musician who has, by now made a transition from playing acoustic pop/pop into a more funky, bluesy kind of music once said in an interview:

"this jangly acoustic pop, i don't know how long I would've stayed in it"

Yeah, I understand that, and I do agree, acoustic 'jangly' pop sounds very much like music for the hopelessly romantic. It's clear, clean, and 'nice' - you can't possibly make an acoustic song with foul/harsh words (not to say having harsh words in a song is a bad thing, it's not, especially when properly placed) in its lyrics.

Well, I like these jangly acoustic songs and I play an acoustic guitar but that doesn't mean that's the only kind of music I listen to.

Among the many different kinds of music/songs/bands that I 'layan' is Rage Against The Machine (too bad Zach de La Rocha is no longer with RATM - I truly think that he's the one who gave RATM its soul - though one may argue that without Tom Morello's guitarworks RATM wouldn't sound like the way they do/did - but I'm talking about 'soul', not guitar solos, not mean drumbeats- The SOUL).


One of their songs is "Killing in The Name of". Since RATM is an American band, their songs are about things American, but then again these things are commonly shared by everyone irrespective of whereabouts. Damn man! I feel like shouting the lyrics out loud in the middle of the city!

------------------------------------------

"And now you do what they told ya
And now you do what they told ya
And now you do what they told ya
And now you do what they told ya
And now you do what they told ya, now you're under control
And now you do what they told ya, now you're under control
And now you do what they told ya, now you're under control
And now you do what they told ya, now you're under control
And now you do what they told ya, now you're under control
And now you do what they told ya, now you're under control
And now you do what they told ya, now you're under control
And now you do what they told ya!

Fuck you, I won't do what you tell me
Fuck you, I won't do what you tell me
Fuck you, I won't do what you tell me
Fuck you, I won't do what you tell me
Fuck you, I won't do what you tell me
Fuck you, I won't do what you tell me
Fuck you, I won't do what you tell me
Fuck you, I won't do what you tell me

Fuck you, I won't do what you tell me!
Fuck you, I won't do what you tell me!
Fuck you, I won't do what you tell me!
Fuck you, I won't do what you tell me!
Fuck you, I won't do what you tell me!
Fuck you, I won't do what you tell me!
Fuck you, I won't do what you tell me!
Fuck you, I won't do what you tell me!
Motherfucker!
Uggh!"

-------------------------------------------

Yeah! I thought maybe I should replace every single 'fuck' above with the star version 'f**k' but why should I. We're not little kids, there's no need for censorship, we all got brains.

Sunday, November 4, 2007

Naan Cheese

Aku suka naan cheese. Aku suka bau roti yang baru dimasak kemudian disapu sedikit butter. In fact aku lagi suka roti panas-panas dari nasi. Aroma tu aku yakin mampu cairkan hati batu dan kepala batu sekalipun.

Ada pun pada suatu ketika, time pegi makan di kedai mamak yang memang aku selalu pegi makan (most of the time order naan cheese), seorang mamak tua memberi cadangan.

Katanya "naan cheese you makan dengan kari daging, best! Kari ikan ka, dhal ka, lain kari ka, rasa tada kuat"

Jadi setelah mencuba, memang tepat cakap mamak tua tuh. Naan cheese time panas-panas paling best bila dimakan dengan kari daging. Takde ayam tandoori pun ok janji ade kari daging.

Wednesday, October 31, 2007

We Fear The Unknown



Ini adalah salah satu sebab mengapa aku meng-advocate atau bak kata orang-orang tua -menggalakkan- pembelajaran mandarin (bagi aku setakat boleh bercakap dan faham apabila dengar sudah cukup, belajar menulis dan membaca bagus juga, tapi ia akan memakan masa yang lebih).

Sememangnya tak boleh dinafikan ada sentimen 'kurang suka cina' di kalangan sesetengah orang Melayu, dan orang Cina juga sama, ada di kalangan mereka yang juga meyimpan sentimen 'kurang suka melayu'.

Dari mata aku, kita semua sama saja, tak lebih tak kurang pun, kelainan kita sangat sedikit (warna kulit, mata -tapi mata orang Melayu pun bukannya besar sangat pun, dan apa lagi ya? saiz? lebih kurang juga, sama sama orang Asia).

Yang membezakan orang Melayu dan Cina hanyalah budaya (agama juga aku kategorikan sebagai budaya) dan bahasa.

Disebabkan budaya tidak boleh dipelajari (ia hanya boleh diserap secara perlahan2 menerusi proses membesar atau penglibatan aktif dan intensif utk satu tempoh yang lama) maka tinggalnya perkara yang boleh di pelajari adalah bahasa.

Jadi, kenapa bagus dipelajari bahasa Mandarin? (lebih-lebih lagi bagi orang Melayu yang ada isu kompleks dengan orang Cina)

Jawapannya ada dua, bergantung kamu dari golongan mana.

1) Kamu dari golongan yang tidak kompleks Cina/tak kisah pun Cina atau bukan:
---------------------------------------------------------------------------------
Bahasa Mandarin digunakan dengan meluas di merata dunia dan China juga sedang berkembang pesat ekonominya, mungkin kamu boleh ke sana dan memulakan bisnes/perniagaan import eksport (seperti bapa si Ramli dalam cerita Bujang Lapuk - siap berpengkalan di Hong Kong lagi).

2) Kamu dari golongan kompleks Cina:
---------------------------------------
Inilah ubat yang kamu semua cari-cari samada sedar atau tidak.
Orang putih/Mat Salleh ada mengatakan "We fear the unknown" atau dalam bahasa Melayunya "Kita takut kepada hal yang kita tidak tahu".

Nah! Maka cubalah kamu utk 'tahu' supaya kamu tidak 'takut' lagi.

Tuesday, October 30, 2007

Mari Bercakap Cina (Mandarin)



Aku harap ada orang yang datang menjenguk post yang kali ini sebab rasanya hal yang aku coretkan kali ini agak besar manfaatnya bagi orang-orang Melayu.

Lebih kurang 2 tahun yang lalu aku telah membuat keputusan untuk belajar bercakap (menulis belum lagi) bahasa Mandarin (bagi yang kurang pasti: Mandarin adalah umpama bahasa baku atau rasmi, Kantonis, Hokkien, Teow Chew dll adalah dikategori sebagai dialek)

Jadi dengan menguasai Mandarin, kita pasti boleh berkomunikasi dengan orang-orang Cina biarpun ada dikalangan mereka yang tak pandai bertutur bahasa Mandarin (ini kerana semua medium rasmi Cina adalah dalam Mandarin).

Kenapa aku nak mempromosi bahasa Mandarin? Ini adalah kerana aku mempelajari Mandarin secara tak rasmi dan aku telah membuktikan kepada diri sendiri (mungkin kepada beberapa kawan aku juga) yang bahasa mandarin percakapan adalah agak mudah difahami dan mampu dipelajari sendiri.

Pembelajaran aku dilaksanakan sikit demi sikit, satu hari sepotong ayat. Apabila duduk dengan kawan-kawan Cina aku mula bertanya dan bersembang dengan 2-3 potong ayat yang aku telah kuasai, dan dalam beberapa minggu aku sudah menyerap banyak perkataan baru dan gaya/susunan ayat baru. Dan sekarang aku sudah boleh berbual dengan kenalan Cina pada level intermediate.

Bagi aku, orang yang mampu berbahasa Melayu ada kelebihannya apabila belajar bercakap Mandarin. Berdasarkan pengalaman sendiri, tatabahasa dan susunan ayat Mandarin banyak persamaan dengan bahasa Melayu dan adalah agak ringkas (juga seperti bahasa Melayu) kalau hendak dibandingkan dengan tatabahasa Inggeris.


eg: dari segi tatabahasa.
--------------------

Present tense:
Saya makan nasi.

wo ----chi ----fan.

Past tense:
Saya telah makan nasi.

wo --------- chi ----fan le.

Future tense:
Saya akan(mahu) makan nasi.

wo ------yao --------chi ----fan.


dari segi ekspresi.
------------------

sedap (dimakan)
hao ------chi

tak sedap (dimakan)
bu ---hao ----chi

sedap (didengar)
hao ------ting

tak sedap (didengar)
bu --hao -----ting


Itulah antara sedikit contoh yang dapat aku tunjukkan di sini, tulis lebih lebih nanti jadi buang masa pula. Apa pun yang penting di sini adalah persamaan dan keringkasan bahasa Mandarin dapat ditunjukkan.

Cuma yang perlu di usahakan sikit bagi penutur bahasa Melayu dalam belajar bercakap Mandarin adalah intonasi. Bahasa Mandarin adalah bahasa 'tonal' di mana bunyi sebutan juga memainkan peranan, salah bunyi sebutan maksud perkataan pun jadi tak betul.
Tak susah pun, cubalah kuasai 4 intonasi bahasa Mandarin dan dalam masa yang sekejap anda akan juga mula bercakap-cakap Mandarin.

Monday, October 29, 2007

To Understand & Accept

Somehow the previous post just does not feel right.

It's not concise enough, heck I think it does not even deliver up to 70% of what I was really thinking about when I wrote it.

When it comes to Malays and Malaysia, my belief and hope is that one day in the future, we will all be integrated and become simply Malaysians (not just on paper but rather in its truest sense).

It's undeniably good to care about the Malays, but what I meant by 'care' here is to 'care enough to give' the younger generation of Malays all the elements necessary for them to grow and maximize their potentials. It is only when these kids have grown up and are able to stand at par with fellow Malaysians of their time that the process of integration will take place naturally (yes naturally - look at kids of different races in sekolah kebangsaan and how they mix around).

Mahatma Gandhi once said "Be the change you want to see in the world" and as such I have started my own little puny step towards this future that I carry in my mind. I took my first step by learning Mandarin..and that has contributed greatly in my effort of trying to understand my neighbors and friends of different races (truth be told, I don't even like this word -race, I'd rather say cultural background).

I honestly think that the time of "bertoleransi antara satu sama lain" has come to an end years ago, what we need to do now is to "memahami dan menerima antara satu sama lain".

To understand and Accept.

Tentang Cintakan Bangsa

Bagi aku perasaan nasionalisma ni ada baiknya, tapi aku rasa kita tidak boleh TERLALU fanatik dengan bangsa. Bahaya, obsesi boleh membawa kepada perasaan dan mentaliti 'aku sahaja betul' yang seterusnya boleh memecah belahkan masyarakat kita yang majmuk ini.

Sebenarnya, (bagi aku lah, mungkin tak sama bagi kamu) aku rasa sedikit pelik apabila bangsa dan agama dipandang seolah-olah sinonim. Bagi aku yang lebih utama adalah bangsa itu, agama berubah, bangsa tidak...hmm maksud aku di sini adalah contohnya, bangsa Melayu satu ketika dulu menganut agama Hindu, kemudian fahaman Buddhisme sedikit-sedikit, akhirnya menganut Islam apabila pedagang Arab datang berniaga (dan raja Melayu memeluk Islam). Jadi agama berubah, tapi identiti bangsa Melayu itu pada asasnya masih sama walaupun ada juga perubahan sedikit kepada sesetengah bahagian amalan kebudayanya.

Jadi bagi aku walaubagaimana sekali pun, aku lebih sayangkan (care) bangsa dari agama. Aku sayangkan bangsa ni bukan apa, bukan kerana genetik atau ketulenan darah bangsa Melayu (dah tak ada rasanya Melayu tulen dalam Malaysia, setiap dari kita berkemungkinan besar sudah berdarah campuran -termasuklah aku. eg: Mamak, Baba, Bugis, Jawa- tak kisahlah...err sebenarnya patut diambil kisah kerana ianya sebahagian dari warisan kita masing-masing, tapi mungkin hal ini aku boleh ulaskan di post lain).

Perasaan sayang ini juga bukan aku buat-buat atau timbul setelah mendengar ceramah pemimpin atau atas sebab-sebab remeh lain yang serupa ini....

Kalau nak diikutkan apabila aku memerhati hal-hal yang wujud dalam bangsa Melayu sekarang...dengan Mat Rempitnya, dengan Peragutnya (aku rasa kemungkinan besar mereka ini Melayu), dengan Litter Bug-nya yang ramai - aku nampak dengan mata sendiri (litter bug dalam bahasa Melayu apa ya?), dengan komen-komen bodoh Wakil Rakyatnya yang membuatkan aku sangsi dengan kebolehan memimpin mereka(lihat saja di Youtube) Ah! Perasaan yang timbul hanyalah meluat, kalau cukup wang memang sudah lama aku pindah ke negara luar.

Berbalik kepada persoalan mengapa boleh bercambah perasaan sayangkan bangsa dalam hati aku. Hati aku menjadi lembut dan timbul rasa sayang apabila aku lihat anak-anak kecil dan adik-adik kita yang di sekolah rendah pulang dari sekolah pada waktu petang.

Memerhatikan gelagat mereka sudah cukup untuk membuat aku tersenyum dan membuatkan aku 'care'. Ya, merekalah puncanya, aku tidak sayangkan orang Melayu dewasa dan tua bangka yang bersifat negatif seperti dinyatakan tadi (mungkin kerana buluh sudah tidak boleh dilentur), tidak sama sekali. Aku sayangkan anak-anak dan adik-adik Melayu, generasi baru yang sedang membesar.

Aku harap Malaysia akan menjadi sebuah tempat yang jauh lebih baik bagi mereka semua nanti dan aku akan cuba untuk menyumbang dengan cara yang aku mampu ke arah itu.

Eksperimentasi Bahasa Lagi

Pertama-tamanya (ada ke perkataan ni? aku kurang pasti, rasanya ada) aku ini bukanlah sasterawan dan bukan juga peminat fanatik sastera, bahkan aku lebih suka hal-hal yang praktikal dan logik dari hal-hal yang berbunga-bunga dan berhias seperti sastera atau seni.

Namun aku juga bukan robot, hati aku kadangkala menjadi segar apabila seni menyentuhnya. Jadi di sini aku ingin berkongsi secebis seni yang menyentuh hati aku. Sepotong sajak yang ditulis oleh William Butler Yeats, yang juga telah aku alih bahasakan sebagai satu bentuk eksperimentasi bahasa.

Sepertimana sajak ini telah menghidupkan hati aku buat entah kali yang berapa, aku harap kesannya sama bagi kamu si pembaca.

---------------------------------------------------------------

Andainya aku memiliki kain-kain hiasan syurga,

Yang dianyam dengan cahaya keemesan dan perak,

Kain-kain biru, malap dan gelap,

Gelap malam, terang dan separa terang,

Sudah tentu aku akan tebar kain-kain itu dibawah kakimu;

Tapi aku, si miskin, hanyalah memiliki impian;

Aku telah menebarkan segala impianku dibawah telapak kakimu;

Melangkahlah dengan lembut kerna kau sedang melangkah di atas impianku.

--------------------------------------------------------------

Versi asal:

Had I the heavens’ embroidered cloths,
Enwrought with golden and silver light,
The blue and the dim and the dark cloths
Of night and light and the half light,

I would spread the cloths under your feet:

But I, being poor, have only my dreams;

I have spread my dreams under your feet;

Tread softly because you tread on my dreams.

W.B. Yeats (1865–1939)
"He Wishes For the Cloths of Heaven"

Sunday, October 28, 2007

English/Malay : Melayu/Inggeris


I'm a bilingual man (on my way to becoming multilingual/quadralingual as two years ago I started learning both Mandarin and Japanese - baru intermediate level, belum cukup bagus)

I speak and write both English and Malay proficiently. I can utilize either one language at any given time with great ease and accuracy, but I have to admit that, perhaps because of the sheer amount of words available in English, I find myself speaking or writing in English whenever I'm trying to get a very serious point/feeling/idea across.

And as such, whenever I write a post for my blog, I'd write in English.

Tapi baru-baru ini, aku telah menemui dan mula membaca beberapa blog tempatan yang hampir semua nukilannya ditaip/tulis dalam bahasa Melayu cth: Aku Tak Peduli, Complexities and Contradictions (ada versi bahasa Melayunya), Jonesabdullah, dll.

Setelah membaca kebanyakan isi kandungan blog-blog ini beserta komen-komennya sekali, di mana adakalanya aku ketawa, berkerut dahi, dan tidak kurang juga tersenyum sendirian, aku menjadi yakin pula bahawa tak ada kurangnya menulis blog dalam bahasa Melayu, mungkin sama elok dengan yang ditulis dalam bahasa Inggeris -kalau tidak lebih elok lah (cewah.. haha, aku telah membuatkan diri sendiri tergelak dengan gaya penulisan ini)

Maka, aku telah membuat keputusan, di sini aku akan bereksperimentasi dengan penulisan dalam bahasa Melayu. Tapi sekali sekala akan aku selitkan juga post-post dalam bahasa Inggeris kerana sudah pasti nanti ada ketikanya aku akan menjadi malas dan muak untuk menulis dalam bahasa Melayu baku begini (ya, ia tak semudah yang anda sangka).

Ayuh! Mara ke depan!

Saturday, October 27, 2007

Rentetan Shit List En.MM

Ini adalah rentetan komen yang aku pernah tinggalkan utk post "Orang Dalam Kedudukan Sepuluh Teratas Senarai Najis Aku" di blog Melayu Minimalis.

Apa yang nak aku tulis hari ini adalah berpunca dari satu golongan manusia, yang aku pasti bukan aku seorang sahaja yang benci dan meluat. Golongan ini adalah golongan manusia yang tak faham bahasa, tak beradab dan berkemungkinan sudah berulat otaknya. Wah, marahnya....tahu kenapa aku marah? Di bawah adalah rentetan peristiwa leceh yang membuatkan aku menjadi mangsa kebodohan golongan berebut masuk LRT.

"Satu hari aku nak masuk LRT, tapi takleh masuk sbb semua org tgh berebut2. Yg nak masuk tgh push ke dalam and yg nak keluar tgh push balik.

Aku (nak jadi civilized n gentlemanly punya psl) aku tunggu la commotion tu hbs. By the time aku melangkah masuk, ada sorang pompuan melangkah keluar. Rupa2nya situasi kami sama. Sbb dua dua nak cepat kami berselisih sedikit.

But, as the lrt door was closing, she turned around -at me- and shouted: "Lain kali tunggu la org dah keluar dulu, tak paham ka?!"

Wtf! All the people in that particular coach started eyeing me. And they're all the real culprits actually!"

Bagi si gadis yang menjerit ke arah aku pula, sungguhpun aku ada rasa hendak menendangnya pada ketika itu (bertuah sungguh pintu lrt terus tertutup) percayalah yang engkau telah pun aku maafkan.

Friday, October 26, 2007

First Post




Greetings people! Thanks for dropping by!

Here I shall pour in my ideas/thoughts/musings/dreams about a lot of things (that are interesting to you too hopefully).

I write only when I get the urge to write, feel stressed or in a mellow state haha.

May this blog thrive and grow and may I be inspired to write!