Thursday, July 31, 2008

Nah

Aku hadiahkan kepada kamu,


Seronok?

Wednesday, July 30, 2008

Kartun Untuk Hari Ini III

*Sila klik untuk besarkan imej.



July 26, 2008



July 29, 2008


Orang Bodoh

Jangan sesekali memberi kepada orang bodoh kuasa ke atas diri kamu, JANGAN.

Jangan beri/pinjamkan/minta tolong pegang/minta tolong tengok, in fact don't even think about it.

Kerana kuasa dan orang bodoh adalah campuran yang paling bahaya di muka bumi, lebih kurang macam jika kamu campur segelas nescafe dengan taik kucing lalu diminum. Faham?

Sudah jadi vile, disgusting, beyond comprehension, dan bisa menyebabkan maut (ya kah?).

Mari kita lihat contoh di bawah:






Yep, turutan ini kemudiannya disusuli dengan tepukan dan sorakan dari orang-orang bodoh sekalian. Dapat dengar tak sorakan dengan tepukan tu?


Aku & Kamu - 0

Orang bodoh - 1



Edit:
------
Sequence dengan efek tambahan ada di bawah, in case turutan gambar di atas kurang jelas.
Sila klik untuk besarkan imej.


Rakaman kejadian ada dalam video klip ini.

Tuesday, July 29, 2008

Pengaruh The Dark Knight

Nampaknya pengaruh movie bukan saja memberi kesan kepada manusia, kucing juga turut terkesan!

Gambar ini sudah lama ada dalam HD aku:

.
.
.

Semalam aku terjumpa gambar ini pula ketika melayari internet:



Sungguh menarik kan?

Saturday, July 26, 2008

Idola Para Gadis

Merujuk kepada post ini.

Ya, tidak aku nafikan yang kadangkala teman-teman rapat memanggil aku Tomok dan gadis-gadis belasan tahun juga kerap menjerit kegedikan apabila terserempak dengan aku di luar kerana rupa aku yang (mungkin) ada iras-iras dengan wajah vokalis New Boyz itu.

Biar pun telah di mamah usia, rupa aku tetap kekal muda remaja dan anjal. Tapi itu sahaja tidak mencukupi, sebenarnya semua ini bermula setelah aku mengikuti kursus menghias wajah Senandung Tinggi sekitar 6 tahun yang lalu, kursus tersebut memperlengkapkan diri aku dengan pengetahuan dan teknik teknik men-hensem-kan wajah aku ini.

Lihatlah wajah aku apabila lengkap di solek, tidak hairan kenapa gadis-gadis muda menjerit kegedikan bila terlihat aku, kan?


Tapi of course lah, itu semua hanya kosmetik dan bersifat luaran semata-mata. Aku kekal Azroy Bin Jeff pada dasarnya, dan Azroy Bin Jeff adalah berkali ganda jauh lebih hensem dari Tomok mahu pun semua artis lelaki se-Malaya digabungkan.

Terima kasih.

Friday, July 25, 2008

The Dark Knight - 2nd Round

*Why so serious?! Hyahaha!!


Akibat ramai sangat manusia (expected), aku terpaksa duduk baris ke dua dari screen pawagam ketika menonton The Dark Knight minggu lepas.

Jadi esok aku akan menonton semula, tempat yang baeek sudah di tempah, dan yang jauh lebih baaeeek lagi...tiket aku di tanggung 100% oleh orang lain.

Macam ini lah yang kita mahu, marilah kita mengembangkan dan mengamalkan budaya belanja membelanja! Especially belanja aku.

Terima kasih.


p/s: Have a nice weekend everyone!

Wednesday, July 23, 2008

To Not Give a F.

This is a fairly unique situation I'm in.

Having a blog and blogging anonymously should translate to I don't have to care about what I say here.

But..alas, I do care about what I say here.

There are personal things that I feel like I need to just say or shout out but then, I decide not to.

Probably because of the label 'personal' attached to them. But that's why it's even more unique. Here, I'm 47...how personal could a guy known simply as 47 get?

Haih...I really ought to learn how to not give a f**k.

Tuesday, July 22, 2008

The Mal-tricks


*if you have balls -lah.




Apa? What is The Mal-tricks?

Jawapannya ada di sini...

Monday, July 21, 2008

Penyakit Misteri II

Sebaik saja melangkah keluar, aku keluarkan semula kad yang diberi tadi dan mula mencongak jarak dan lokasi tempat baru yang aku harus pergi. Walaupun perut sedikit lapar akibat tidak makan tengah hari dek kerana masa menunggu yang lama di klinik tadi, aku buat keputusan untuk teruskan saja perjalanan. Aku tak ingin berlengah-lengah, lagi lama bertangguh lagi teruk jadinya nanti.


Sungguhpun ada masanya aku maki hamun (dalam hati) cara pemanduan teksi yang menyelit-nyelit, tapi hari ini aku tidak buat begitu, kerana tak sampai 5 minit menunggu di tepi jalan utama sebuah teksi sampai di depan aku. Aku hulurkan kad kepada pakcik pemandu teksi dan dia tengok dengan teliti. Aanyway, dipendekkan cerita, teksi berbau setanggi tersebut akhirnya sampai ke tempat yang sepatutnya.


Sungguh tak disangka tempatnya boleh tahan terbiar dan terpencil, cukup untuk membuatkan aku bertanya sendiri “wujudkah klinik di bangunan buruk macam ini?” Belum sempat mahu tanya soalan yang sama kepada pakcik teksi, dia sudah memecut teksinya meninggalkan aku. Sungguh efisien orang tua ni.


Aku mula berjalan menghampiri blok bangunan buruk, dan dalam samar-samar aku dapat melihat papan tanda klinik di dinding laluan pejalan kaki, klinik di tingkat 2 tulisnya. Setelah menaiki anak tangga berdebu aku pun tiba…

Belum sempat aku ketuk pintu, dia muncul di depan aku, membuka pintu lantas berkata..

47, I tahu sebab apa you di sini…”


Hebat! Aku belum bersuara, dia sudah tahu nama dan punca aku datang...

“Semuanya…..suda kawan I jelaskan dalam panggilan telefon” sambungnya lagi.


“Sini, I explain sama you apa sebenarnya you punya problem

Katanya sambil kami berdua berjalan ke kerusi dan meja di tengah klinik/biliknya.


You ada satu condition, Acute Malaysian-tricksitis

Aku mendengar dan menganggukkan kepala.


“Ini maksud, you punya neo-cortex..lapisan otak, adala sensitive kepada ini benda bernama Malaysian-tricks atau Mal-tricks

Mungkin kamu juga berasa pelik, samalah kita jika begitu. Jadi aku tanya kepada doktor ini yang namanya pun belum aku tahu..

“Apa benda ini Mal-tricks?”


Dia ketawa besar!

“HAHAHAHAHA!!”


Dan kembali serius..

You betul betul mau tau apa ini Mal-tricks?”

“Ya” Jawab aku..


Peluh sejuk memercik di dahi aku apabila mendengar penjelasannya yang sungguh eerily familiar..

Mal-tricks adala dunia yang di tarik atas biji mata you untuk kasi you buta”

Aku cuba mengingatkannya.

You jangan main-main, nanti I marah…you won’t like me when I’m angry…”


Dia membalas..

Ayo…jangan mara lah, dengar dulu..”

Mal-tricks ada di mana-mana. Di sekeliling kita, even sekarang, dalam bilik ini juga. You bole nampak bila you pandang luar tingkap, you bole nampak bila you pasang television"

"You bole rasa bila you buat kerja, bila you pergi masjid dengar khutbah, bila you tengok berita, bila you baca majalah dan suratkhabar. Itulah Mal-tricks, di tarik atas biji mata kasi you buta”


Terus terpacul pertanyaan..

“Ok, kalau betul cakap you, I mahu tanya…buat apa mahu kasi orang semua jadi buta?”


Jawabnya..

Control. Mal-tricks ini adala dunia yang di design supaya semua orang jadi under control dan tida mempersoalkan apa-apa”

“Apabila setiap orang suda diam dan under control, mereka akan hanya menjalankan kehidupan harian, bekerja, membayar cukai dan tidak menghiraukan apa-apa hal lain…”

“Pada tahap ini, Mal-tricks suda berjaya. SETIAP ORANG, especially yang bekerja, kini suda ditukar menjadi....INI"


"Maka seronoklah mereka yang men-design Mal-tricks kerana meja mereka kini kelihatan begini.."


The End.


p/s: Malangnya...solution bagi The Mal-tricks adalah tidak semudah menelan sebiji pil merah...

Saturday, July 19, 2008

Penyakit Misteri


Ok, ini kisah benar. Bukan tipu…ingat tu.


Begini, beberapa minggu lepas, aku sebenarnya dalam kesakitan yang boleh tahan tahap serious-nya. Kepala aku pening, perut mual, mata merah dan ada masa-masanya aku muntah hijau. Setakat pening dan mual aku masih boleh terima, mungkin common headache sahaja, tapi apabila aku sudah mula muntah-muntah, aku sedar ini bukan main-main.


Jadi terus aku menuju ke klinik berdekatan, di tangan aku tergenggam sebuah buku Anthony Robbins –Awaken The giant Within, aku tahu ada orang yang kata buku-buku self help ini semuanya tak ada faedah, tipu belaka, tapi persetankan ini orang, suka hati aku lah mahu baca apa. Setelah mengambil angka giliran, aku menunggu dengan sedikit resah, bukan apa, aku tak ingin muntah hijau di tengah-tengah klinik dan memalukan diri sendiri.


Akhirnya giliran aku tiba untuk berjumpa doktor, dan nampaknya aku juga berjaya mengharungi masa menunggu tanpa termuntah. Doktor India yang agak peramah ini pun mula memeriksa aku, mata disuluh, telinga diteropong, tekak di godek dengan kayu aiskrim, degup jantung dikira, tekanan darah diambil. Akhirnya dia memberikan aku jawapan ini:


I tada tahu apa yang tada betul dengan you, you punya readings semuanya normal, badan pun ada kuat, muka pun ada hensem juga”


“hmm... you jangan risau, I refer you pada kawan I, I rasa dia boleh tolong you


Setelah membuat panggilan telefon ringkas, dia memberikan aku kad kawannya itu.


Aku masukkan dalam kocek seluar pendek aku, shook hands dan melangkah keluar.


…bersambung…

Wednesday, July 16, 2008

B untuk Beruang


Pada pendapat aku debat seperti yang disiarkan di television semalam adalah sangat baik dan sebenarnya patut di adakan jauh lebih awal lagi dan pada kekerapan yang lebih.

Debat bukan sahaja menjana idea-idea bernas dan penyelesaian yang kemudiannya akan memajukan lagi sesebuah institusi, (tak kira lah institusi itu negara atau keluarga atau apa apa bentuk organisasi sekalipun) debat juga akan melatih semua yang terlibat, baik yang berdebat mahu pun yang mendengar atau menonton untuk menjadi lebih logikal, rasional dan berkemungkinan besar juga lebih gentlemanly!

Dan ini adalah satu perkara yang amat sihat, especially di kalangan orang Melayu yang dari pandangan aku kelihatan sungguh beremosi, kalau ini tidak benar masakan perkataan 'amuk' di ambil oleh orang Inggeris dari bahasa Melayu? lihat komen-komen dari orang Melayu pada video youtube atau blog yang selalunya berkaitan dengan politik pun sudah cukup.

Dengan membentuk sifat berfikir secara lebih rasional dan logikal berbanding dengan cara berfikir yang emosional, orang Melayu secara kebanyakannya akan menjadi kurang susceptible kepada idea atau perkara murahan yang disalut dengan emotionally charged material.


Haih...berkuasa sungguh media massa sebenarnya...bisa mencengkam atau membebaskan kepala otak orang.


*Debat kini available di youtube.

Monday, July 14, 2008

Seni Mempertahankan Diri

Sungguh mengagumkan!

Aku ingin lihat adakah orang lain yang mempunyai dedikasi setinggi hero video ini dalam seni mempertahankan diri. Maka aku ingin membuat tawaran...siapa dapat buat teknik-teknik yang sama depan mata aku, aku akan bermurah hati belanja dia makan selama 3 hari berturut-turut.

Sunday, July 13, 2008

Berita Baik (Untuk Aku)



My new drink is almost ready!

Monday, July 7, 2008

The shit is about to hit the fan.

Have you ever been in the situation where, for some reason, you’ve lost control over a number of things and eventually this number of things led to other things? And finally before you could say “What the fuck is going on?!” you’re already buried in a humongous pile of crap?

I think I’m in that situation now.

Well, there’s definitely no use crying over spilt milk, there’s no doubt there. So currently what I’ve been doing is just licking the spilt milk. Hey, there’s still calcium, protein and a bunch of other goodies in it... and oh, I’m also keeping an eye out on another glass of drink that I’ve just ordered from the bartender.

.

.

But I’ll be damned to hell should there be anything wrong with the bartender or the new drink or both.

Saturday, July 5, 2008

.

We take the pressure and we throw away
Conventionality belongs to yesterday
There is a chance that we can make it so far
We start believing now that we can be who we are

Friday, July 4, 2008

Dedikasi Kepada Anak Mat Nor

+


=


Anak Mat Nor ada di sini.

Tuesday, July 1, 2008

FIKIR


Cuti Fikir panjang.